Inzoemen op de
Groenekanse tuinen

Zonder bijendrachtplanten minder honingbijen, minder honingbijen minder fruit en groenten!

Van alle ruim 900.000 insecten op aarde wordt alleen de honingbij al vele eeuwen als huisdier gehouden. Verspreiding van bijenvolken is van groot belang voor onze voedselvoorziening.
Bijen bestuiven immers de bloemen, bloemen vormen zaden en zaden vormen de basis voor het  voedsel van mens en dier. Aan veel van de groenten en fruit op uw bordje heeft een bij aan de wieg gestaan, we zouden niet zonder kunnen!  
 

En dit bijenverhaal is beslist geen ver-van-ons-bed-show: ook ú kunt, als zelfs als niet milieubewuste - burger, een positieve bijdrage leveren aan deze kringloop door het planten en/of inzaaien van bijenvriendelijke planten in uw eigen tuin. Maar dan moet u wel weten welke planten dat zijn! Bijen zijn geheel afhankelijk van hun voedingsbron, de pollen en de nectar van een heleboel verschillende planten, die men drachtplanten noemt.


De Groenekanse imkers doen hun best om de drachtplanten meer onder de aandacht te brengen. Daarom verspreiden zij deze week (21-27 maart 2011) - met steun van de Bijenstichting -
   huis aan huis zakjes met bloemenzaad van verschillende drachtplanten. Daarmee kunt U een paar vierkante meter in uw tuin tot een bijenparadijsje omtoveren.

Mocht u in uw omgeving nog meer willen doen voor de bijen dan begint dat met kennis over planten. Met de juiste plantenkennis kunt u veel bijdragen aan die betere leefomgeving. Vaak is de bereidheid onder de tuineigenaren om een bijenvriendelijke tuin te creëren wel aanwezig, maar mankeert het aan kennis over de goede drachtplanten.
 

Meer hierover kunt u vinden op www.bijenhouders.nl en op de website van de Groenekanse Imkers: http://www.debijenwij.nl. En voor wie snel en dichtbij huis van start wil gaan: bij de firma van der Neut hangt boven het bloemenzaadvak een bord met aanbevolen bijenvriendelijke bloemen. Eind maart is een hele goede tijd om te zaaien, want het zaad heeft vocht nodig en dat is er nu volop in de tuinaarde. Veel tuinplezier en een zoemende zomer gewenst,
 

De Groenekanse Imkers

(Voor vragen over de activiteiten van de actiegroep kunt u terecht op e-mail: debijenwij@gmail.com


 Klik hier om naar de vorige pagina te gaan