Nijepoortschool op praktijkstage bij Groenekanse Imkers

 

 

De Groenekanse imkers, verenigd in de actiegroep De Bij en Wij, steken niet alleen veel werk in het bijvriendelijk maken van de leefomgeving maar ook in het overdragen in het dorp van hun kennis en kunde. Dat omvat de betekenis en de praktijk van het bijenleven en het imkervak. Daartoe worden jaarlijks ook scholen in en om Groenekan door de imkers bezocht om met bijenlessen ook de jeugd te enthousiasmeren voor dit onderwerp. Inmiddels is het bijenverhaal ook voor groep 7 van de Nijepoortschool in Groenekan gepresenteerd en werd het tijd hen bloot te stellen aan de imkerpraktijk.

Verwondering bij de observatiekast

Honingslingeren

Eén van de Groenekanse imkers, met 9 bijenvolken, stelde daarvoor afgelopen vrijdag huis en tuin gastvrij open. Samen met een aantal leden van de actiegroep wijden zij daar de leerlingen van groep 7 in de praktijk van bijenleven en imkerbestaan in. De groep werd in vieren gesplitst en om beurten bestudeerden zij het leven van de bij en de bijenkoningin in een observatiekast, slingerden de honing uit raten, maakten kaarsen uit de bijenwas én, piéce de resistance, brachten een bezoek - in beschermende imkerkleding - aan een bijenkast in vol bedrijf.

Het enthousiasme van de leerlingen was ronduit hartverwarmend. Dat geeft vertrouwen op een betere toekomst voor de bedreigde bijenstand en daarmee voor de biodiversiteit en de fruit- en groentenproductie in de wereld.  

De actiegroep De Bij en Wij neemt deel aan (eveneens worden gedemonstreerd) de landelijke Open Imkerijdag op zondag 10 juli as. Tussen 11.00-16.00 uur zijn belangstellenden dan van harte welkom op Kastanjelaan 1 in Groenekan om een kijkje te nemen in de bijenstand. De wimpel hangt bij de entree.  Bezoekers worden rondgeleid langs bijenkasten, het honingslingeren en de observatiekast en kunnen napraten met een kopje koffie/thee.of een eigen plaid uitspreiden voor een eigen picknick in het gras.

Bijjenkast in vol bedrijf

 Waskaarsen

 Zie voor informatie ook: www.bijenhouders.nl.

 

 

 

 

 Klik hier om naar de vorige pagina te gaan