Open Imkerijdag in Groenekan
De actiegroep De Bij en Wij was weer present

Op zondag 10 juli had de actiegroep De Bij en Wij ter gelegenheid van de open Imkerijdagen haar tenten opgeslagen in de ruime en prachtige tuin van Christien en Eugène Broecheler op de Kastanjelaan in Groenekan.

 

 

De weergoden waren de actiegroep goed gezind. Het was droog en zonnig waardoor in de tuin, op een beschaduwde plek, een video-installatie kon worden opgesteld waar bezoekers kennis konden nemen van de DVD ‘het leven van de bij’. Tijdens de open imkerdag werden ruim 70 bezoekers, jong en oud, verwelkomd.

Langjarige Groenekanse imker Peter Klopstra bemande de observatiekast die bezoekers een uniek inkijkje gaf in het leven binnen in een bijenkast. En passant strooide Peter zijn praktische kennis over het leven van koninginnen, darren, werk- en voedsterbijen en hun onderlinge relaties ruimhartig rond. Ook koninginnegelei kwam aan de orde. Koninginnegelei is een bijzonder voedzame honing die de voedsterbijen maar gedurende enkele dagen aanmaken en dan aan een beperkt aantal larven voeden. Die larven groeien daardoor uit tot nieuwe  koninginnen waaromheen dan weer nieuwe bijenvolken zich kunnen gaan vormen. Die extra koninginnen veroorzaken trouwens vaak het onder imkers gevreesde zwermgedrag van - een deel van - het bijenvolk. Het gaat overigens maar om hele kleine hoeveelheden koninginnegelei (in de orde van een halve gram per cel van een koninginnelarve) en het winnen van die specifieke honingsoort is dan ook zeer arbeidsintensief. Een potje koninginnegelei van 250 ml kost dan ook al snel 50 euro.

 

 

Aan die koninginnegelei worden allerlei bijzondere kwaliteiten toegeschreven. Het wordt door sommige sporters als voedingssupplemnent gebruikt en er zouzelfs een bodybuilder zijn geweest die zijn spectaculaire ontwikkeling toeschreef aan de koninginnegelei die hij gebruikte. Hij kon niet zonder! In de zeventiger jaren werden veel allochtone kinderen met brandwonden in ziekenhuizen binnengebracht. Ze hadden hete thee over zich heen gekregen. De ouders bleken dan vaak honing over de brandwond te hebben gesmeerd. Nederlandse voorlichters schreven brochures om allochtone ouders te wijzen op dat 'onhygiënische' gedrag en hen te bewegen toch vooral moderne westerse geneesmiddelen te gebruiken. Inmiddels weten we beter en gebruikt zelfs het brandwondencentrum in Beverwijk honing om de genezing van brandwonden te bevorderen! Wie zei er ook alweer dat multiculturalisme niets goeds voortbracht?!

Imker Eugène Broecheler liet bezoekers onder meer kennis maken met de geschiedenis van de imkerij, de constructie van de moderne bijenkast en het gebruik van de keeps bij het altijd weer enerverende terughalen van bijenzwermen die aan het zwerven zijn geraakt.

 

 

Imker Christien Broecheler demonstreerde onder meer het honingslingeren en het 'oogsten' van bijenwas en ze vertelde en passant hoe imkers die bijenwas oogsten en wasraten voor de bijenkasten al deels voorbereiden om strakkere patronen te krijgen. Dat maakt het winnen van de was en de honing naderhand een stuk eenvoudiger. Bezoekers konden met de handbediende centrifuge honing uit raten slingeren en honingpotjes vullen.

De onbetwiste nestor van de Groenekanse imkers, Arie de Leeuw, heerste soeverein over de bijenkasten in de bijenstal. Bezoekers hingen aan zijn lippen terwijl hij zijn rijke veeljarige praktijkkennis en -ervaring verpakte in sappige anekdotes en verhalen.

 

 

Op het zonnige terras lieten bezoekers zich koffie, thee en koek goed smaken.

En voor bezoekers die alle indrukken eens rustig wilden laten bezinken was zelfs in een comfortabele hangmat voorzien. Met name de jeugd maakte daar dankbaar gebruik van.

 

De actiegroep De Bij en Wij kijkt terug op een goed bezochte, ontspannen en geslaagde open imkerijdag. Met hun uitzonderlijke sociale samenleving en met de grote prestaties die ze met intensieve samenwerking bereiken hebben de bijen er vandaag weer een aantal supporters bij gekregen. Supporters die naar huis zijn gegaan met meer kennis over de samenhang van biodiversiteit, bijenstand en de groente- en fruitoogsten van de mens en over de essentiële schakel die een gezonde bijenstand in die keten vormt.