Suggesties voor het Running Diner 2013 in Groenekan
 

Gebruik saffraan en gerechten


Afhankelijk van het te bereiden gerecht worden de saffraandraadjes op verschillende wijze gebruikt. De saffraandraadjes kunnen op vier manieren worden toegepast;

Direct: De draadjes zonder voorbehandeling gebruiken in gerechten met een lange kooktijd,  zodat er  voldoende tijd  is voor het vrijkomen van de kleur-, geur- en smaakstoffen.

Infusie: Wordt toegepast voorafgaand aan 'korte' bereidingen. Doe daarvoor de benodigde draadjes in een kommetje en giet er een beetje hete (geen kokende!) vloeistof op. Kneus de draadjes door ze met een theelepeltje tegen de wand van het kommetje te drukken en laat ze vervolgens 10 tot 15 minuten weken (de vloeistof is dan klaar voor gebruik).  Vaak gebeurt het weken in een deel van de vloeistof die later in de bereiding gebruikt wordt (water, wijn, azijn, melk, room, vruchtensap)
 


Saffraan

saffraan

Fruiten: Bak de saffraandraadjes aan het begin van een bereiding kort in boter of olie , of bak ze  mee zodat het vet de smaak op kan nemen en de geur en het aroma zich goed kunnen ontwikkelen. Dit wordt vaak toegepast in gerechten met ingrediënten die zelf al veel smaak bezitten

Roosteren: Rooster  de  draadjes , tot ze bros zijn ,  in een zware koekenpan (zonder vet) of in een matig hete oven of verpak de draadjes in aluminium folie, leg ze op de deksel van een pan met kokende inhoud .Voeg vervolgens de, tussen de vingers gewreven draadjes toe aan de bereiding.
 

Saffraan Cake

Ingrediënten

  • 1 zakje saffraan (kruiden) 0,05 gram 
  • 1 zakje amandelschaafsel (45 g)
  • 1/2 limoen
  • 75 g boter of margarine
  • 125 g suiker
  • 75 g verse roomkaas ( 100 g)
  • 5 eetlepels honing
  • 3 eieren (middel groot)
  • 175 g bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • bakpapier  

Bereiden
Saffraan in 1 eetlepel kokend water weken. Intussen  de oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2. Amandelen in droge koekenpan bruin roosteren en op een bord laten afkoelen. Schil van limoen onder koud stromend water schoonboenen en dun raspen. Van bakpapier randen ca. 3 cm terugvouwen,en vervolgens een vierkant bakje van ca. 22 cm vouwen. Hoeken met paperclips vastzetten. In een kom boter met suiker en roomkaas (met handmixer) in ca. 5 minuten tot een zacht mengsel kloppen. Eieren één voor één erdoor kloppen. Saffraan, limoenrasp en 3 eetlepels honing erdoor roeren. Bloem en bakpoeder zeven en met ca. 2 eetlepels tegelijk luchtig door beslag scheppen. Helft van de geroosterde amandelen erdoor scheppen. Beslag in cakevorm schenken, bovenkant gladstrijken. Cake in het  midden van oven in ca. 1 uur gaar en lichtbruin bakken. Warme cake met rest van honing bestrijken en de rest van amandelen erover strooien. Cake laten afkoelen. Bakpapier van cake los maken en de cake in reepjes gesneden serveren.
 

Rijstpudding met saffraan

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 1 kaneelstokje
  • ca. 4 cm citroenschil
  • 1 zakje saffraan 0,05 gram
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g dessertrijst
  • 100 g blanke rozijnen
  • 1 zakje garneeramandelen (45 g)
  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • 75 g suiker
  • 4 eieren (M)
  • 1/2 eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • puddingvorm

Bereiden
In een pan melk met kaneelstokje, citroenschil, saffraan en vanillesuiker aan de kook brengen. Rijst toevoegen en al roerend aan de kook brengen. Afgedekt op laag vuur in ca. 15 minuten gaar koken, af en toe doorroeren. Rozijnen erdoor roeren en rijst (iets) laten afkoelen. Kaneelstokje en citroenschil verwijderen. Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Intussen in een droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren en fijn hakken. In een  kom boter en suiker tot romig mengsel kloppen. Boven twee kommen eieren splitsen. Eierdooiers door suikermengsel kloppen. Eiermengsel en gehakte amandelen door de rijst scheppen. In een  vetvrije kom met vetvrije gardes eiwitten stijfkloppen en door rijst scheppen. Schaal invetten en rijstmengsel erin scheppen. In de oven in ca. 25 minuten gaar en iets bruin bakken. Pudding koud of warm serveren.
 

Mosselen soep
Ingredienten voor 4 personen
 

  • 2 kg. mosselen
  • 2 dl. droge witte wijn
  • flinke klont boter
  • 1 kleine ui
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 venkelknol
  • 1 wortel
  • paar draadjes saffraan
  • 400 ml. vis- of garnalenbouillon
  • paar takjes dille

Bereiden
Was de mosselen, gooi kapotte exemplaren weg. Zet ze op met de witte wijn en laat op hoog vuur met een deksel op de pan in een paar minuten aan de kook komen. Schud ze om, weer deksel op de pan en laat weer aan de kook komen, als alle schelpen open zijn zijn ze klaar. Haal de mosselen uit de schelp, bewaar een paar mooie exemplaren met schelp voor de garnering. Zeef het mosselvocht door een schone doek.

Maak alle groentes schoon en snijd in blokjes.
Fruit de ui in de boter en voeg achtereenvolgens prei, knoflook, wortel en venkel toe. Omscheppen tot de ui glazig is en de saffraan toevoegen. Het gezeeffde mosselvocht erbij en de bouillon. Aan de kook brengen en zachtjes laten sudderen tot de groentes zacht zijn. Beetje af laten koelen.
De helft van de mosselen erbij en met de staafmixer pureren tot je een mooie, bijna gladde soep hebt. Eventueel op smaak brengen.

Goed doorwarmen en serveren met wat losse mosselen, een paar mosselen in de schelp en fijngehakte dille.